over Herbarium Cataplasma

Herbarium Cataplasma is een community art project van Laurence Aëgerter, dat zij op uitnodiging van de Gemeente Leeuwarden heeft ontwikkeld voor de Oldegalileën – Bloemenbuurt.

Eeuwenlang gebruiken mensen wereldwijd geneeskrachtige planten en kruiden voor hun gezondheid. In oude samenlevingen zorgden sjamanen, kruidendokters, medicijnmannen en monnik-artsen voor de gezondheid van hun leden. Zo ook in het klooster Galilea dat in de 15e eeuw in Leeuwarden werd gebouwd en waar de buurt nu haar naam aan te danken heeft. Het beroemde plan van de Abdij van Sankt Gallen (820, Zwitserland) gold in Europa als archetype voor de aanleg van kloostertuinen. Naar dit voorbeeld hebben ook de monniken van het klooster Galilea hun kruidentuin aangelegd.

006IMG_0279

Met Herbarium Cataplasma brengt Laurence Aëgerter die geschiedenis weer tot leven. In samenwerking met de wijkbewoners legde zij in juli 2013 een geneeskrachtige kruidentuin aan van 100 vierkante meter op het openbare terrein waar vroeger het Galileaklooster stond. In een nauwkeurige reconstructie van de middeleeuwse kruidentuin van Sankt Gallen werden zestien bedden beplant met onder andere salie, komijn, venkel, rozemarijn en munt. De buurtbewoners zullen de komende jaren gebruik kunnen maken van deze tuin, de ‘Herbularius Simplis Medicinae’.

tuin in augustus kopie 

Daarnaast bestaat Herbarium Cataplasma uit het onderdeel Healing plants for hurt landscapes. Tijdens een workshop werden kruiden ingezet om vernietigde landschappen over de hele wereld symbolisch te genezen. Aëgerter selecteerde daartoe honderd bestaande beelden van landschappen die door de mens (bijvoorbeeld bombardementen) of door de natuur (vulkaanuitbarstingen, tsunami’s en tornado’s etc.) werden vernietigd.

De beelden zijn afkomstig van Google en Aëgerter selecteerde de rampen naar soort en locatie waarbij ze zorgde voor een zo groot mogelijke diversiteit en spreiding. Deze ‘hurt landscapes’ werden door de wijkbewoners behandeld. Met behulp van kruidenkompressen (cataplasma in het Latijn) voerden zij een symbolische heling uit. Aëgerter fotografeerde de resultaten van dit helingsproces. Zo bracht zij een blijvende verbinding tussen de kruiden en de landschappen tot stand.De oogst van dit community art project met de overkoepelende titel Herbarium Cataplasma is een kruidentuin voor de buurt, de ‘Herbularius Simplis Medicinae’, waar bewoners elkaar ontmoeten en samen aan groei, bloei, oogst en toekomst werken en een publicatie in de vorm van een krant Healing Plants for Hurt Landscapes. Deze zal op 11 april 2015 in het Fries Museum gelanceerd worden tijdens de solo expositie Herbarium Cataplasma. De expositie is tot 20 april in het Fries Museum, te Leeuwarden te zien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s